Etica în afaceri – dezbateri privind listarea la bursă a IMM-urilor

Opinii despre listarea la Bursă, în cadrul conferinţei despre IMM-uri

Din publicul conferinţei despre IMM-uri, care a avut loc în 15 mai la Bucureşti, au făcut parte oameni de afaceri şi intreprinzători români, patroni deţinători de IMM-uri. Printre aceştia s-a aflat şi dl. Kuszalik Jozsef, director general al MicroMapper, care şi-a declarat intenţia de a creşte afacerea într-un mediu de afaceri sănătos, precum şi decizia de a lista firma la bursă în toamna acestui an.

Despre listarea la bursă a IMM-urilor, dl. Kuszalik Jozsef reţine câteva aspecte cuprinse în recomandările făcute panel-ului pentru listare.

Dl. Rareş Nilas, director general BT Securities, recomandă acestor firme să convingă acţionariatul, astfel firma va beneficia de vizibilitate, să rămână acţionari majoritari pentru a nu pierde controlul afacerii, să înţeleagă scopul listării pe bursă, să pregatească firma pentru transparenţă, să publice des rezultate corecte din contabilitate.

Federico Salmoiraghi,  director general al Pro Vorbas, prima firmă românească care s-a listat pe BVB în sectiunea ATS, a considerat să sublinieze că firma trebuie să aibă un plan de buget şi un plan de dezvoltare pentru investitori.

Matei Filipidescu, Head of corporate Finance&Investment Banking, BCR, menţionează că firma trebuie să aibă plan de dezvoltare, să ştie ce face cu banii atraşi, să pregatească o ofertă atractivă investitorilor, acţionariatul să înţeleagă valoarea companiei înainte de listare, să aibă un consultant bun pentru a pregăti listarea pe bursă.

Mihai Chişu, broker la Swiss Capital, analizează ce-şi doresc investitorii de la firmele care se listează pe bursă: să fie fair-play către ei şi să facă rapoartele trimestriale, să aibă predictibilitate în afaceri, să nu îşi schimbe strategia de la o lună la alta, să ofere încredere investitorilor, să fie focusat pe un domeniu.

Dl. Lucian Anghel, preşedintele BVB a scos în evidenţă, împreuna cu Federico Salmoiraghi, avantajele listării companiilor pe BVB-ATS, adică în timp ce listarea pe bursă din Italia costă 500.000 de euro, în România costă doar cca/până la 2000 de euro.

Participând la această întâlnire şi discutând cu dl. Lucian Anghel şi ceilalţi participanţi la eveniment, m-am convins şi mai tare că decizia mea de a lista MicroMapper pe bursă este o decizie bună, din care firma şi implicit acţionarii firmei vor beneficia, astfel că am luat măsuri pentru a accelera procesul de listare pe bursă a firmei MicroMapper.”, spune dl. Kuszalik Jozsef, director general al MicroMapper.

Sursa persoană: Kuszalik Jozsef, director general MicroMapper