Etica în afaceri – un subiect incandescent la o conferinţă despre IMM-uri

Măsurile antifraudă. Liste albe. Insolvenţă.

 

Măsuri antifraudă, listele albe, creditare, insolvenţă – au fost câteva dintre cuvintele cheie în jurul cărora s-au concentrat prelegerile şi intervenţiile participanţilor la Conferinţa „S.O.S. IMM-urile! Ce reprezintă IMM-urile pentru economia României”, care a avut loc marţi, 14 mai, la sediul Băncii Naţionale a României. Subiectele dezbătute au fost de cea mai stringentă actualitate, tema fiind una sensibilă pentru economia românească: „Etica în afaceri”.

Problema inechităţii în afaceri, neplata sau întârzierile la plată, corupţia la mai multe nivele sunt tarele economiei româneşti, bariere în decurgerea normală, corectă, morală a relaţiilor în mediul de afaceri.

Abordând subiectul eticii în afaceri, Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Turism şi Mediu de Afaceri, a vorbit despre inechitate şi fraudă la nivel major, precum şi despre măsurile care se iau pentru a lupta contra şi a stopa evaziunile care fac ca banii să nu fie în economie şi în buget. Desfiinţarea Gărzii Financiare şi înfiinţarea Direcţiei Antifraudă este una dintre măsurile aprobate şi susţinute de premierul Victor Ponta.

Din altă perspectivă, economistul şef al BNR, Valentin Lazea, a propus ca băncile şi Ministerul Finanţelor Publice să creeze “liste albe” cu firmele care îşi plătesc datoriile la timp. „Băncile să aibă o listă albă cu întreprinderile care şi-au achitat întotdeauna creditele la timp, iar MFP să aibă o listă pusă pe site cu întreprinderile care nu au întârziat niciodată cu plata taxelor”, spune Valentin Lazea, adăugând că astfel de liste albe vor da sentimentul că a fi corect în afaceri aduce şi beneficii, nu numai costuri.

Preşedintele executiv al ARB, Florin Dănescu, a vorbit despre creditare şi insolvenţă din perspectiva comunităţii bancare, a creditorilor şi garanţilor, precum şi despre necesitatea de a aduce modificări şi completări legislaţiei privind insolvenţa persoanelor juridice, pentru a limita şi sancţiona excesele.

Evenimentul s-a bucurat de o participare deosebită, la conferinţă fiind prezenţi Maria Grapini, ministrul IMM-urilor, Turismului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti şi CEO BCR Pensii.

Sursa presă: Agerpress, articole apărute în presă